Bernard Groot (1959) is tussen 1960 en 1970 opgegroeid in Paramaribo. Bernard werkt samen met Max de Ruiter (directeur) voor het bureau Crisiscontrol BV. Crisiscontrol staat voor Crisisbeheersing, Rampenbestrijding, Advies/opleiding/training en Interim-management.
Bernard Groot is meer dan 10 jaar hoofd van het Bureau GHOR Drenthe geweest. Hij was daarvoor regiomanager Groningen van de Stichting MOA Noord Nederland (100 ft(e)). Hij heeft geneeskunde gestudeerd en heeft zich daarna gespecialiseerd in de medische milieukunde. Ook heeft hij de Master of Public Management in Enschede gevolgd en twee leergangen voor een trainersopleiding gevolgd. Hij heeft het diploma leergang voor trainers.
Op dit moment is hij ook buitenpromovendus bij het Crisislab en werkt hij aan een promotie over “de operationeel leider”. De operationeel leider is de coördinator die op tactisch niveau alle hulpverleningsdiensten aanstuurt en die de burgemeester adviseert over de hulpverlening (zie www.crisislab.nl ).
Bernard Groot beschikt over veel praktijkervaring t.a.v. het optreden bij grootschalige bijzondere gebeurtenissen. Hij was een Geneeskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen avant la lettre in Rotterdam. In Drenthe was hij als Hoofd Sectie Geneeskundige bij Ongevallen en Rampen betrokken bij de kettingbotsing op de A28 bij Assen. Als plaatsvervangend Regionaal Geneeskundig Functionaris was hij bij meerdere incidenten betrokken, zoals de Dikabo brand in Assen, de downburst in Hoogeveen en de brand in Yde de Punt waar drie brandweermannen zijn overleden. Ook is hij de operationeel leider geweest bij de voorbereiding op de vogelgriep en tijdens de grieppandemie van 2009.
Als Hoofd Bureau GHOR heeft hij zich altijd ingezet voor een actief oefenbeleid en heeft hij veel opleidingen en oefeningen van dichtbij meegemaakt. Ook heeft hij actief meegewerkt aan de nieuwe crisismanagementorganisatie in Drenthe. Zijn project om te komen tot een beveiligd biometrisch bevolkingsregistratiesysteem is in 2008 genomineerd voor de Publieke Veilig Award. Tijdens de grieppandemie is hij gevraagd om een bijdrage te leveren aan het beleid van het Landelijk Ondersteuningscentrum (LOCC). Hij is verschillende keren gespreksleider voor het Blomberg Instituut geweest voor uiteenlopende onderwerpen, waar overheid, industrie en ngo’s elkaar ontmoetten.
Vanaf 2010 traint hij regelmatig. Hij traint daarbij gemeenten, (semi)overheidsinstellingen, GGD’en (en GHOR), ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen, en private instellingen. De opleidingen en trainingen bestrijken alle aspecten van de rampenbestrijding: de voorbereiding op de rampenbestrijding, de crisisbestrijding, de crisiscommunicatie en de nazorg.